ЗАЩО
МЪЛЧАНА ВОДА
Избрахме името Мълчана вода в знак на почит към българските корени на свещеното езотерично познание и практика, но и като символ на проводимостта на знанието, както и на енергията, чрез гъвкави и разнообразни и същевременно практични и устойчиви носители на енергийна информация, каквито се надяваме да намерите в този сайт.

Мълчана вода е холистична философия, която подкрепя различния ракурс към езотеричното познание, като се фокусира върху практичността и толерира динамиката и обновлението в съвременния процес на духовно развитие на човека.

В българската народна традиция мълчаната вода е ипостас на чистотата, на чистото слово и на запазената сила на енергията. Мълчаната вода предоставя основа за развитието на личността, която се стреми да опознае света, да го опитоми и впише в мирогледа си, а от там и себе си – в системата на мирозданието. Флуидността и запаметяващата способност на водата дават възможност за пренасяне на фина информация от различни нива, а мълчаната вода е гаранцията за чистотата на този процес.

Мълчана вода
Магията на чистата енергия

Мълчана вода е един от основните магически елементи при извършването на различни видове ритуали в българската традиция. Силата на мълчаната вода се крие в нейната чистота, в съхранения неутралитет на енергийната й структура, който е основа за понататъшното й зареждане с желаната енергия и гаранция за успех при постигането на определените ритуални цели. В този смисъл мълчаната вода е фундаментът при вибрационното надграждане в магическата работа на българите в един свят от най-разнородни обичаи и обреди.

Според традицията мълчаната вода се налива от три сладки извора, от чисто момиче или млада булка, облечена в сватбени дрехи, през нощта преди зори, и се носи при пълно мълчание до мястото, където ще се ползва, за да се запази магическата й сила.

Палитрата на ритуалното ползване на мълчаната вода е широка и пъстроцветна. На Нова година, Васильовден, Гергьовден и Еньовден в бяло котле с мълчана вода се топят китки цветя, завързани със сребърни накити, за гадаене за любов, сватба, здраве и плодородие. С мълчана вода се приветства невестата в новия дом. С тази магична течност  наричат и новороденото при първите му дни на тази земя.

На Гергьовден с мълчана вода се замесват обредните хлябове, приготвени от най-едрата пшеница, от квас, замесен с билки и три пъти пресято брашно. Във водата предварително са сложени билки и цветя, за да поеме хлябът тяхната енергия. На този ден се къпе в роса за здраве; берат се крушови клончета и коприва, с които се кичат вратите на дома; палят се свещи и се пие по три глътки мълчана вода за лек.

За лечение и гадаене при залез слънце срещу Еньовден се взима мълчана вода и се оставя да пренощува на открито в глинен съд с китка еньовче, здравец и сребърен пръстен. Сутринта с тази вода, заредена със силата н