7 причини да медитиратеПреимуществата на медитацията са безспорни
и доказани в различни научни изследвания. Дори спорадичната медитация, да не говорим за регулярната, може да донесе мигновено облекчение и дългосрочно решение на редица физически, емоционални, ментални и духовни предизвикателства в съвременния ни живот. Чрез релаксиране на ума и тялото, медитиращият постига дълбоки нива на вътрешно спокойствие и проникновеност, като едновременно с това става по-чувствителен и осъзнат за реалността.


Има много съществени ползи
от регулярното практикуване на медитация – като подобряване на паметта, фокусирането и концентрацията, редуциране на стреса, повишаване на интуицията, самосъзнанието и самочувствието и други свързани с тях предимства на практическото им приложение. 
Медитацията може да повлияе благотворно както личния, така и професионалния ни живот, предоставяйки един универсален инструмент за изключително индивидуално приложение, според опита, нагласите и мирогледа ни, който да ни свърже с автентичната ни вътрешна мъдрост.

1.Редовното медитиране доказано повлиява
в положителна степен множество здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, висок холестерол, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, безсъние, хронични заболявания, онкологични заболявания, болести на храносмилателната, имунната и нервната системи и др. 
Например, медитацията понижава нивата на кръвното налягане до нива сходни с тези след прием на лекарства при хора с високо кръвно налягане. Медитацията подобрява кръвообращението при начинаещи с 30% и при напреднали с около 65%. 

2.Тя е ефективно средство за облекчаване на болката.
Способства изключително успешно за справяне с безсъние и за пълна релаксация на нервната система. Намалява наполовина или повече симптомите при страдащи от хронична болка, гняв, депресия, диабет и стрес.

3.Медитацията подобрява умственото здраве
, вниманието, концентрацията, работните ни навици и продуктивността. Подобрява функциите на мозъка като запаметяване и вземане на решения. Повишава скоростта на концентрацията, по-добре отколкото простото наспиване, например. Засилва мотивацията и увереността. Може да е от полза при решаване на конфликти и дори в бизнес решенията.

4.Развива активността на лявата /творческата/ мозъчна половин
а и съответно създава по-креативен и по-цялостен подход към реалността, повече ентусиазъм, по-релаксирани възприятия към окръжаващата среда и като цяло повече усещане за щастие.

5.Медитиращите забелязват повече
и по-детайлно света около себе си, но реагират по-спокойно, отколкото не-медитиращите, на емоционални стимули. Медитацията редуцира хроничната депресия, тревожността, както и умората. Намалява стреса и безпокойството.

6.Помага за прекратяване на зависимости
– било то към вещества, алкохол или храна. Също така води до дълбоки прозрения за същността ни и може да повлияе върху решението ни за осъзнато прекратяване на различни емоционални пристрастявания към хора и взаимоотношения. Освобождава от страхове и натрапчиви импулси.


7.Медитацията забавя стареенето
, кара ни да изглеждаме и да се чувстваме по-млади и е незаменим механизъм за пълноценен живот.

Искате да практикувате медитация сега – можете да погледнете възможностите тук.


Алекс Ефисен

Алекс Ефисен

„Мълчана вода“ е авторски проект на Алекс, който тя създава през 2009 година и продължава надграждането му поради спецификата на самата идея. Той обединява страстта й към българските корени на езотеричните практики с холистичната философия, която подкрепя различния ракурс към духовното познание, като се фокусира върху приложимостта му в ежедневието и толерира динамиката и обновлението в съвременния процес на духовно развитие на човека.

 

Форма за контакти

За да се запишете за участие в наше събитие, моля попълнете формата по-долу, като полетата имейл и телефон са задължителни.

Ще се радваме да споделите с нас ефективни методи за медитация или успешни енергийни практики, както и всичко, което ви вдъхновява по пътя на хармоничното свързване със себе си и другите.

Ако имате въпрос относно нашите услуги, ще се радваме да Ви отговорим.