Празникът Пролетно равноденствие

Пролетното равноденствие настъпва на 20 март 2024 г. в 05.08 ч. българско време.
Благовещение – 25 март

Пролетното равноденствие отбелязва възлов момент в хода на годината – когато енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало, се изравняват. Това е честване на равновесието. От този ден нататък силата на светлината за пръв път взима превес над силата на тъмнината. Празникът отбелязва и началото на пролетта, време за оживени дейности и за сеитба – както в живота ни, така и на полето. Благославят се семената за бъдещите насаждения. Носят се дарове от напъпили растения. Енергиите на този период осигуряват плодородие на земята и животните, обновление и растеж. Време за подновяване на взаимоотношенията с майката природа.
В духовно отношение празникът символизира прехода от вглъбеността на ин-енергиите към външната изява и светлина на ян-енергиите. 

Медитация на пролетното равноденствие вижте тук.

За да отпразнувате равноденствието, напълнете до половината голяма кристална купа с вода и натопете в нея цветя по ваш избор. Могат да бъдат едногодишни или многогодишни цветя от вашата градина, диви цветя или пък свежи растения от цветарския магазин. Сложете купата на видно място в дома ви. Почистете къщата, сменете пердетата и внесете пролетно настроение в дома си с пъстри възглавнички, драперии или панделки.

Цветовете на този празник са светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово.

Сутринта на Пролетното равноденствие можете да направите сладкиш от пшеничено брашно (кифлички, украсени с кръст отгоре). Смята се, че така направеният сладкиш има изключително лечебни свойства, особено при стомашни болести. По стара предхристиянска традиция по това време се боядисвали яйца – символ на живота – в зелено и златисто, после се разменяли като подаръци или се използвали в ритуали в чест на слънцето и на божествата на плодородието.

Прегледайте личните си вещи и дрехи и отделете ненужните, които вече не ползвате или не носите. Дайте ги за благотворителни цели.

В българската традиция Пролетното равноденствие се отбелязва с празника Благовещение (Благовец) на 25 март. Става се рано сутринта, за да е блага годината. Трябва да имате златна или сребърна монета в джоба си, или хляб, ако ви закука кукувица, за да има храна и доходи през годината. Домът се почиства и сметта се изгаря, за да изгори всичко лошо. Този ден се използва за присаждане на овощните дръвчета, за да са сладки плодовете. Копаят се лехи и се садят цветя. Водата от реките тогава става лековита. Сутринта за здраве се пие студена вода. Особена магия крие главата на змия, убита на Благовец. Ако в нея се посадят семена от босилек, след това от израсналото растение могат да се приготвят различни лекове, както и да послужи при магически ритуали за защита и любов.

Традиционна трапеза: Печена или варена риба, шарена пита, лучник, сухи чушки, пълнени с орехи. Вари се супа от прясна коприва, поднася се салата от лук, джоджен и магданоз.

Сезонни символи за празнуване: свежи пролетни цветя, боядисани яйца.

Алекс Ефисен

Алекс Ефисен

„Мълчана вода“ е авторски проект на Алекс, който тя създава през 2009 година и продължава надграждането му поради спецификата на самата идея. Той обединява страстта й към българските корени на езотеричните практики с холистичната философия, която подкрепя различния ракурс към духовното познание, като се фокусира върху приложимостта му в ежедневието и толерира динамиката и обновлението в съвременния процес на духовно развитие на човека.

 

Форма за контакти

За да се запишете за участие в наше събитие, моля попълнете формата по-долу, като полетата имейл и телефон са задължителни.

Ще се радваме да споделите с нас ефективни методи за медитация или успешни енергийни практики, както и всичко, което ви вдъхновява по пътя на хармоничното свързване със себе си и другите.

Ако имате въпрос относно нашите услуги, ще се радваме да Ви отговорим.