Медитация и шахмат

Медитация. Как вземаме решения.

Шахматът като форма на релакс и общуване.

 

 1 декември 2013, София

 Еднодневен ритрийт

 

За кого е този ритрийт
Ритрийт е време за оттегляне от обичайните дейности на ежедневието, поглед навътре към себе си и лична преоценка, като същевременно дава възможност да се пречупят от друг ъгъл наши възприятия, състояния и подходи, които сме свикнали да прилагаме в личния и професионалния си живот. Този ритрийт е подходящ за хора, които активно търсят начини да релаксират от натоварването, стреса и умората, които неизбежно се натрупват в края на календарната година, от множеството делови ангажименти, бизнес-графиците, притискащите срокове и постоянния водовъртеж на делника.

Не е необходимо да сте шахматист или да имате сериозна медитативна практика. Достатъчно е да имате интерес в тези области или просто да искате да експериментирате с нови подходи за вземане на решения, общуване и релакс, които да разчупят рутината и да освободят напрежението и стреса от обичайните ни ангажименти.

Чрез практиките в този ритрийт можем:
Да се научим да релаксираме тялото и ума;
Да достигаме медитативно състояние, чрез разнообразие от техники;
Да се свързваме с по-дълбоките нива на нашата същност;
Да подобрим здравословното си състояние;
Да придобием емоционална стабилност;
Да намалим тревожността, напрежението, страха и гнева;
Да развием интуиция, яснота и спокойствие;
Да подобрим умствената си концентрация и издръжливост;
Да развием съобразителност и асоциативност на мисленето;
Да работим в екип при решаването на индивидуални казуси.

 

Методи на семинара

 Медитация в група, водена с глас;
 Игра на шах;
 Микро-лекции;
 Визуализация на работния процес и информацията;
 Интензивен обмен на опит и идеи;
 Мозъчна атака;
 Дискусии;
 Обратна връзка;
 Обобщение и анализ.

 

При шахмата
Аналогия с различни стратегии за вземане на решения – чрез примери и игри.
Индивидуален подход и отборна работа. Ретрограден анализ.

 

При медитацията
Използват се техники на релаксацията, концентрацията и визуализацията, като се ангажира естествената активност на мисловната енергия с атрактивни за рационалната мисъл образи.
Техниките улавят енергията на рационалната мисъл и я свързват с тази на тялото, като по този начин се постига лек и естествен преход към по-дълбоки нива на ума и медитативно състояние.

 

Кога: 1 декември 2013 г., неделя

Продължителност: 6 часа

Къде: София, ул. Дунав 63, ет. 4

За повече информация вижте “Програма на ритрийта”.

 

За водещите

Алекс Ефисенева
Алекс завършва философия в Софийския университет през 1999 година. Професионално се занимава с мениджмънт на нестопански организации /НПО/ в социалната и здравната сфери от 2002 година до сега.
През 2010 година започва да води интерактивни тренинги в тази сфера – застъпничество и лобиране за НПО, работа с медии, разработване, планиране, бюджетиране и реализиране на проекти за НПО. От 2011 г. работи като треньор за програма Глобални библиотеки към програмата на ООН за развитие в България.
От 1997 г. Алекс започва изучаването и практикуването на различни методи за постигане на медитативно състояние, чрез визуализация, дишане, музикални вибрации, спектрални цветове и др. От 2002 година води групи за медитация, насочвана с глас, като прилага и развива техники, които улавят енергията на рационалната мисъл, типична за будния ум, и я свързват с енергията на тялото, което естествено и леко насочва ума навътре и улеснява процеса на достигане на медитативно състояние.
Крилата фраза: „Животът е еклектика и динамика по спиралата на еволюцията – всичко отминава и всичко е както трябва да бъде.”
Алекс е автор на статии и водещ на медитации в „Мълчана вода” www.malchanavoda.com

 

Симеон Стоичков
През 2002 г. завършва специалност “Шахмат” в треньорския факултет на НСА “В.Левски”, като защитава дипломна работа на тема “Метаморфози на шахмата в източните култури”.
От 2001 г. е треньор по шахмат в елитни столични учебни заведения, а последните години е и водещ на обучения за допълнителна квалификация на педагози.
Симеон е автор на книги и публикации в български и чуждестранни медии. Кореспондент е на авторитетното шахматно списание New In Chess, Холандия.
Инициатор, съорганизатор и главен съдия е на най-големите детски турнири в страната през последните 10 години – „Златна пешка” и Open „Дружба”, националния блиц-турнир на ВУЗФ и др.
Съдия Републиканска категория от 2002 г.
Симеон Стоичков е шампион на традиционния световен турнир по шахмат за артисти – Париж 2012 г.
Девиз на шахматна школа „Арт Спорт Талант”: „Щастие е да си талантлив, талант е да си щастлив.”
www.chess-bg.org 

 

Алекс Ефисен

Алекс Ефисен

„Мълчана вода“ е авторски проект на Алекс, който тя създава през 2009 година и продължава надграждането му поради спецификата на самата идея. Той обединява страстта й към българските корени на езотеричните практики с холистичната философия, която подкрепя различния ракурс към духовното познание, като се фокусира върху приложимостта му в ежедневието и толерира динамиката и обновлението в съвременния процес на духовно развитие на човека.

 

Форма за контакти

За да се запишете за участие в наше събитие, моля попълнете формата по-долу, като полетата имейл и телефон са задължителни.

Ще се радваме да споделите с нас ефективни методи за медитация или успешни енергийни практики, както и всичко, което ви вдъхновява по пътя на хармоничното свързване със себе си и другите.

Ако имате въпрос относно нашите услуги, ще се радваме да Ви отговорим.

     Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.      Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.        Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.