Пролетното равноденствие настъпва на 20 март 2018 г. в 18.16 ч.
Благовещение - 25 март


Пролетното равноденствие отбелязва възлов момент в хода на годината - когато енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало, се изравняват. Това е честване на равновесието. От този ден нататък силата на светлината за пръв път взима превес над силата на тъмнината. Празникът отбелязва и началото на пролетта, време за оживени дейности и за сеитба - както в живота ни, така и на полето. Благославят се семената за бъдещите насаждения. Носят се дарове от напъпили растения. Енергиите на този период осигуряват плодородие на земята и животните, обновление и растеж. Време за подновяване на взаимоотношенията с майката природа.
В духовно отношение празникът символизира прехода от вглъбеността на ин-енергиите към външната изява и светлина на ян-енергиите.

 

За да отпразнувате равноденствието, напълнете до половината голяма кристална купа с вода и натопете в нея цветя по ваш избор. Могат да бъдат едногодишни или многогодишни цветя от вашата градина, диви цветя или пък свежи растения от цветарския магазин. Сложете купата на видно място в дома ви. Почистете къщата, сменете пердетата и внесете пролетно настроение в дома си с пъстри възглавнички, драперии или панделки.

Цветовете на този празник са светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово.

Сутринта на Пролетното равноденствие можете да направите сладкиш от пшеничено брашно (кифлички, украсени с кръст отгоре). Смята се, че така направеният сладкиш има изключително лечебни свойства, особено при стомашни болести. По стара предхристиянска традиция по това време се боядисвали яйца - символ на живота - в зелено и златисто, после се разменяли като подаръци или се използвали в ритуали в чест на слънцето и на божествата на плодородието.

Прегледайте личните си вещи и дрехи и отделете ненужните, които вече не ползвате или не носите. Дайте ги за благотворителни цели.

 

В българската традиция Пролетното равноденствие се отбелязва с празника Благовещение (Благовец) на 25 март. Става се рано сутринта, за да е блага годината. Трябва да имате златна или сребърна монета в джоба си, или хляб, ако ви закука кукувица, за да има храна и доходи през годината. Домът се почиства и сметта се изгаря, за да изгори всичко лошо. Този ден се използва за присаждане на овощните дръвчета, за да са сладки плодовете. Копаят се лехи и се садят цветя. Водата от реките тогава става лековита. Сутринта за здраве се пие студена вода. Особена магия крие главата на змия, убита на Благовец. Ако в нея се посадят семена от босилек, след това от израсналото растение могат да се приготвят различни лекове, както и да послужи при магически ритуали за защита и любов.

 

Традиционна трапеза: Печена или варена риба, шарена пита, лучник, сухи чушки, пълнени с орехи. Вари се супа от прясна коприва, поднася се салата от лук, джоджен и магданоз.

Сезонни символи за празнуване: свежи пролетни цветя, боядисани яйца.

 

Езотеричен магазин

Магическа палитра

u30th8hua3.jpg

Мълчана вода © Абонамент за бюлетин

Абонирай се!
Бюлетин Искате ли да получавате HTML имейли?

Последни коментари

Как да ни намерите


Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите." width="32" height="32" />'; document.getElementById('cloak92262').innerHTML += ''+addy_text92262+'<\/a>'; //--> rss 32-2facebook 32-2youtube icon 32Вдъхновения разказани от Alexandrelmvoda 32 32google-plus-icontwitter 32youtube icon 32

Copyright © 2009-2013. Всички права запазени. All Rights Reserved. ©